top of page

Overig werk

Overig werk toont mijn beelden in de openbare ruimte die zijn aangekocht of via een opdracht zijn geplaatst.

Het eerste aangekochte werk staat in de raadzaal van Valkenswaard. Het beeld bestaat uit vier bronzen gehuifde valken die op een tafel met zigzagpoten, of 'cagie' staan. Ze 'zien' niet, maar 'horen' des te meer. Het beeld bestond al tien jaar in mijn hoofd maar pas in 1994 is het gerealiseerd. Het stadhuis in Valkenswaard was op dat moment pas nieuw en het beeld werd aangekocht door de gemeente Valkenswaard alwaar de beschermde vogelsoort, de slechtvalk, geregistreerd moet worden.

Het staat nu in de raadzaal, en het lijkt alsof het voor deze plek was gemaakt.

Het idee voor het eerste valkenbeeld, 'The Waiting 1', kristalliseerde in mijn hoofd na een bezoek aan zuid Engeland in 1984. Ik bezocht daar de Raptor Breeders Association in Allington, Wiltshire, 7 mijl noordoost van Salisbury.

In die tijd ging het over de gehele wereld zeer slecht met de roofvogels.

Hier waren roofvogels van over de hele wereld bij elkaar gebracht. 

In dit Centrum probeerde men deze roofvogels te laten broeden en de jonge vogels uit te zetten terug in hun natuurlijke leefgebied.

Maar het jagen wordt door roofvogels 'aangeleerd' door de ouders. Daarom werd in dit centrum de 'valkerjacht' uitgevoerd om de jonge vogels het jagen aan te leren. Het was mijn eerste ontmoeting met deze kunst. Ik werd gegrepen door de wildheid van de vogels en de tóch mogelijke samenwerking tussen mens en dier.

Bij dit eerste valkenbeeld heeft een levende slechtvalk model gestaan.

De vier gehuifde vogels zitten op een tafel. Door de zigzagpoten gaat de energie vanuit de grond naar de valken en zijn zij ondanks de huif alert en klaar om te jagen.

De hierna volgende valkenbeelden hebben gestileerde valken die zijn gegoten in aluminium en staan op een Cortenstaal sokkel. Het grote valkenbeeld, The Waiting 3" is aangekocht door gemeente St.Michelsgestel.

Het middelgrote beeld door stadsdeel Noord van gemeente Amsterdam. Het staat bij de NDSM werf op een aanvaringsbeschermingssteiger.

Het is niet speciaal voor deze plek ontworpen.

Het beeld werd vierde in de wedstrijd " Amsterdamse Straatkunstprijs 2011".

In 2008 kreeg ik de opdracht van stadsdeel Westerpark gemeente Amsterdam voor een beeld bij het IJside gebouw.

Het werd 'ISLANDED', een eiland dat in 2010 aan wal van de westelijke eilanden stapte.

Ceramiek op bronzen poten.

Een ceramieken wolk danst op bronzen poten, 'Met het Hoofd in de Wolken'.

2012, opdracht voor de gemeente Bussum.

Het beeld ontworpen en geselecteerd, is helaas door de financiële crisis nooit uitgevoerd. 

fotobewerking door Andreas Strubin.

 

 

 

bottom of page