top of page

Fortificaties

 

Het landschap en de natuur zijn een belangrijke inspiratiebron binnen mijn werk; de invloed van de mens op het landschap naast de kosmische verbondenheid als je je erin begeeft. Het beleven van de oorsprong en de geschiedenis van je eigen zijn en de wereld om je heen.

De ontdekking dat de Vliedbergen in het landschap van mijn jeugd (Zeeland), die toen in alle overtuiging vluchtheuvels tegen de opkomende springvloeden op het eiland waren, in werkelijkheid waren opgeworpen om te vechten, is hiervan een goed voorbeeld. De Vliedbergen, bleken kasteelbergen ook wel 'Mottes' genoemd, te zijn. Plotseling sierden denkbeeldige vestingwerken aan de horizon en veranderde mijn blik op het tot dan toe vertrouwde landschap. Het bracht een metamorfose teweeg die het gehele landschap voor mijn ogen transformeerde.

De fortificaties en kasteelvormen binnen mijn werk, zijn dan een logisch gevolg, Kastelen hebben altijd mijn aandacht getrokken. Op de vele fietstochten door Zuid-Europa aanschouwde ik de vestingwerken als sieraden in het landschap. Ze schitterden al van verre tegen de horizon en straalden macht en aanzien uit. Ik maakte een connectie met de Bling Bling cultuur , waarbij gouden en glinsterende sieraden uiterlijk vertoon van status en aanzien zijn. Hierbij wordt een virtuele grens geschapen, die zowel symbool van macht en heerschappij is en bescherming moet geven.

 

Mijn 'Fortificaties' hangen aan de muur en geven daardoor een vogelvluchtperspectief. Sommigen zijn glimmend en kitscherig, of met kleuren als van edelstenen, andere beelden zijn landschaps-sculpturen.  

Geometrisch architectonische vormen worden organische structuren. Ze nemen strategische plekken in en versterken natuurlijke en culturele barrières.

In 1998 kreeg ik van de gemeente Houten een opdracht om zes beelden te ontwerpen voor wat later een groep van 24 beelden in de openbare ruimte moest worden langs een fietsroute. Het idee hierachter was dat de beelden, de in de grond liggende onzichtbare archeologische opgravingen verbeeldden, die door de grondwerkzaamheden bij de bebouwing waren ontdekt.

Voor de locatie van het plaatsje t'Goy ontwierp ik een kasteel. De luchtfoto van het gehucht laat de contouren van een kasteel zien. Echter er was nooit een afbeelding hiervan gevonden, getekend of geschilderd. Alleen verhalen over kasteelheren en oorlogen en intriges.

Zo heb ik op de contouren van het landschap het kasteel ontworpen.

'Alcazar',  is de titel van een staande 'fortificatie'.

Mijn inspiratie voor deze serie ontsproot bij het bezoek aan het Alcazar van Granada.

De vorm lijkt hierbij op een staande mensfiguur.

Het houten deel ligt in een beschermende omarming van de stalen constructie.

Het dak van het houten deel is van bladgoud en het oppervlak ervan is ingesneden in de patronen van mijn vingerafdruk.

'Citadella', is een monumentaal muurbeeld.

Hierbij zijn verschillende kernen aan elkaar gekoppeld en vormen een universum op zich.  

Het idee van opgeslokte dorpen in een stad,  of ook onderdelen in een motor die samen een autonoom werkend geheel wordt. 

Bij het muurbeeld 'Landschep' vormen de kernen samen één universum.

Maar er is een groot gebied aan vast gekoppeld, zoals wanneer er land ontstaat door sediment dat aanspoelt vanuit de rivier tegenaan de dijk.

Als daar, een nieuwe dijk omheen wordt gelegd ontstaat er nieuw land. 

In Zeeland is het landschap van de Bevelanden zo ontstaan. 

Het wordt een 'landschep',

'Landschep' is het middeleeuwse woord voor landschap.

bottom of page